Пракса наших ученика

За ученике машинства другог разреда III степена планом и програмом обухваћена је и пракса од 12 часова недељно.

Пракса се реализује у фабрици ФМО Агромеханика где се ученици обучавају у периоду од 7 до 13 часова два дана у недељи.

Сваки од ученика има свог ментора , поред професора стручне праксе, који прати њихов рад и даје им потребна упутства. На почетку ученици су радили на различитим машинама: глодалици, бушилици, универзалном стругу, а сада, у другом разреду, свако ради за машином за коју се определио.


Ученици су у прилици да виде цео поступак добијања готовог производа. Почиње се припремом машина за рад на основу цртежа које доносе технолози. Пре почетка, припрема се и помоћни прибор и алат. За време трајања операције која се врши, поред машине може бити само један ученик са својим ментором. Након обављених свих корака на првом комаду, производ иде на контролу квалитета. Уколико се дође до закључка да производ није добар, проверава се цео поступак израде.


У истој фирми реализује се и пракса за ученике трећег разреда смера аутомеханичар. Они праксу обављају у делу фирме у коме се делови монтирају.

Аутор: Даријан Другариновић

Угледни час – другачији и занимљивији начин презентовања новог знања

Угледни час је облик часа који професорима даје већу слободу и могућност експериментисања у погледу преношења знања. Осим тога то је и начин да се оствари већа сарадња међу предавачима, повежу знања из различитих области и један проблем сагледа из различитих углова.


Један од угледних часова одржан је 12. oктобра у одељењу трећег разреда аутомеханичара. Тема часа била је „Преносници снаге-зупчаници“.

Предавачи били су Саша Ђорђевић и Маријана Стојановић, професори машинске групе предмета.

Предствљена је корелација између предмета ТЕХНОЛОГИЈА ОБРАЗОВНОГ ПРОФИЛА и МАШИНСКИ ЕЛЕМЕНТИ. У програму за 3D моделирање Solid-Works приказан је склоп мењача са свим елементима обртног кретања – конструкција: вратило, осовина, парови узубљених зупчаникаи диференцијала.

Аутор: Катарина Вијоровић

Гашење живог креча

 

У среду, 6. децембра, за време 3. часа у гимназијском одељењу III1, Нон, ученица на размени из Тајланда је на часу хемије уз малу помоћ професорке Сузане Милосављевић вршила експеримент “Гашење живог креча“.

Калцијум – хидроксид је неорганско једињење са хемијском формулом Ca(OH)2. У народу је познат као гашени креч. Његов засићен раствор назива се кречна вода, а суспензија ове супстанце кречно млеко. То је најјефтинија јака база. Добија се “гашењем“ живог креча.


С обзиром да се добија јака база, у реакцији се ослобађа велика количина топлоте што се доказало на експерименту.

Нон каже да овакве експерименте није радила у школи и да јој је час био веома леп и занимљив.

Аутор: Јована Величковић

Реализован још један угледни час

Још једном је врло успешно остварена корелација између две области, машинства и филозофије, на опште задовољство свих присутних: професора и ученика одељења I-3 и II-3. Реализатори овог часа били су професори машинске групе предмета, Маријана Стојановић и Саша Ђорђевић, и професор филозофије, Предраг Радосављевић. Час је одржан у мултимедијалној учионици школе 4. децембра, а тема часа је била „Инжењерска етика“.
Час је започео причом о вредностима које морају поштовати инжењери, о њиховој специфичној одговорности која може угрозити безбедност људи на радном месту. Говорило се и о основним кодовима личне етике при чему је детаљно и врло сликовито објашњење етике као науке о понашању дао професор филозофије. Својим објашњењем дао је одговор на питање: Зашто се морају поштовати правила понашања. Час је завршен присећањем на велике катастрофе чији је узрок била немарност појединаца.

Аутор: Катарина Милановић

Дан борбе против сиде

Традиционално и ове године је у нашој школи обележен Светски дан борбе против сиде.

У активностима учествовали су волонтери Црвеног крста и чланови Парламента. Ученици су 30. новембра на свом штанду у школи делили припремљене црвене траке које су обележје тог дана.

Аутор: Катарина Петровић

Одржано предавање о безбедности у саобраћају

Дана 21. новембра у нашој школи одржано је предавање о безбедности у саобраћају.

Предавање је било намењено ученицима завршних разреда са циљем да се обавесте о правилима понашања у саобраћају посебно када су у улози возача.

Аутор: Снежана Милосављевић

Одржано такмичење Пословни изазов

Пословни изазов је такмичење ученика средњих школа у организацији програма Достигнућа младих. Нивои такмичења су: регионално, национално и такмичење западног Балкана.


Регионално такмичење је одржано у Зајечару 14. новембра 2018. На такмичењу су учествовали ученици 12 школа из југоисточне Србије. Нашу школу су представљале ученице другог разреда:Теодора Добрановић, Ања Ковачевић, Данка Масловарић и Снежана Милисављевић.


Концепција такмичења је следећа: ученици се деле у тимове (тим морају чинити ученици који се не познају)и добијају „изазов“ (реални пословни проблем који морају решити на најбољи могући начин). Задатак тимова је да осмисле БИЗНИС-ПЛАН и POWER POINT презентацију уз стручну помоћ бизнис волонтера. На крају такмичења вишечлани жири оцењује тимове на основу следећих критеријума: квалитет презентације, квалитет бизнис-плана, иновативност идеје, тимски дух и сарадња чланова тима.

Од 15 тимова изабрана су 3 најбоља. У 2 од 3 пласирана су биле ученице наше школе Ања Ковачевић и Данка Масловарић. Национално такмичење одржаће се јануара 2019. у Београду.

Аутор: Биљана Аксић, проф. економске групе предмета

Дан примирја

Дан капитулације у Првом светском рату је државни празник у Србији који се обележава 11. новембра од 2012. године. Овај датум је сећање на дан када су 1918. године у железничком вагону у Компијену силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Овај дан у нашој школи је обележен у петак, 9. новембра, јавним часом у мултимедијалној учионици, коме су присуствовали ученици 3. и 4. разреда гимназије, професори и директор школе.
Час је обележен презентацијама које су поједини ученици урадили на теме које нису обрађене у уџбенику. Неке од тема биле су:

Милунка Савић, хероина Великог рата ( тему обрадиле Катарина Милановић, Ирина Митровић,Јелена Радосављевић)
Тимочка девизија (Катарина Андрејевић, Катарина Благојевић)
Жене и рат (Наталија Јовић)
Хронологија ратних догађаја од 1914. до 1918. године ( Стефан Милисављевић)
Надежда Петровић (Марија Траиловић, Нађа Станисављевић)
Албанска голгота (Александра Петровић, Саша Станковић)
Дан примирја (Јелена Маринковић)

Аутор: Јована Величковић

Обележен Дан броја π

Дана 09.11.2018. одржана је презентација у одељењу треће године гимназије, а одржале су је ученице Лара Букић и Марија Курдумановић. Презентација је била посвећена дану броја π. Дан броја π се одржава 14. марта широм света, из разлога што је π=3,14.
Пи или π је математичка константа, данас широко примењивана у математици и физици. Њена приближна вредност је 3,14159. Број Пи има бесконачно много децимала.
„Наш датум рођења проналазимо у броју Пи, а на његов дан је рођен Алберт Ајнштајн“, каже професор.

Аутор: Ања Ковачевић

Дан замена улога

Дана 08.11. одржан је Дан замена улога. Добровољни ученици су имали прилику да се опробају у улози професора и испредају лекцију својим другарима.

Дан су провели кроз забаву али и рад. Професори су искористили ову прилику да се подсете ђачких дана и докажу ученицима да њихов посао и није тако лак. Школа ће наставити да обележава овај дан наредних година, јер је ова акција у ствари добар начин за побољшање комуникације професора и ученика.

Аутор: Данка Масловарић